Jak budeme ve stravovacích provozech
informovat o alergenech

Již od roku 2005 platí Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, kde je stanovena povinnost stravovacích provozů informovat strávníky (zákazníky) o alergenech přítomných v nabízených pokrmech. 

K tomu nám nyní přibylo Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014. Alergeny se rozumí potraviny uvedené v Příloze II Nařízení 1169/2011.

Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

V nejbližší době očekáváme od Ministerstva zdravotnictví České republiky vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování.

Způsoby informování v praxi 

Informací se rozumí písemné sdělení o všech alergenech přítomných v každém konkrétním pokrmu a nápoji.  Alergeny přítomné v pokrmu musí být (pokud není informace o alergenech uvedena prostřednictvím kompletního složení pokrmu se zvýrazněním alergenů) uvedeny slovem „obsahuje“ (po něm následuje samotný výčet názvů alergenních složek) – např.: Obsahuje lepek, sóju, vejce, celer.

Strávník musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku ( např. prostřednictvím webových stránek) a informace o obsažených alergenech musí být k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu

Písemná informace o alergenech může být zákazníkovi předána:

  1. vyvěšením, umístěním na viditelném místě (písemná informace udávající alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech)
  2. uvedením přímo v jídelníčku
  3. informace předaná na osobní vyžádání  - písemně v papírové podobě

POZOR – strávníkovi musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání se např. viditelný text:  „Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici na dotaz u vedoucí provozu“ ./ „Informace o obsažených alergenech poskytne kuchařka u výdejního okénka na vyžádání“.

Je třeba mít k dispozici již předem vytvořený seznam (soupis) všech nabízených pokrmů s výčtem alergenů, který je strávníkovi předán.

  1. při objednávce pokrmu „na dálku“ (např. objednávka stravy přes internet) prostřednictvím komunikačních prostředků

K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:

  • výrobci potravin musí na obaly (v případě nebalených potravin do průvodní dokumentace) uvádět veškeré povinné údaje, včetně alergenů
  • v rámci receptury je nutné sledovat, která ze surovin vnáší do pokrmu který alergen
  • alergeny mohou být uvedeny přímo v receptuře pokrmu, nebo je lze sepsat při přípravě konkrétního pokrmu
  • výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vneseny

POZOR na „nestandardní“ operace při přípravě (např. zaprášení pokrmu moukou po regeneraci ze zchlazeného stavu – přídavek mouky z důvodu zřídnutí po regeneraci)

 

Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Ing. Tomáš Čapek, CSc.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Legislativa

Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Článek 44

1. Jsou-li potraviny nabízeny k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování nebalené nebo jsou-li baleny v místě prodeje na žádost spotřebitele nebo baleny do hotového balení pro přímý prodej,

a) je poskytnutí údajů stanovených v čl. 9 odst. 1 písm. c) povinné;

2. Členské státy mohou přijmout vnitrostátní opatření pro způsob poskytování údajů nebo jejich částí podle odstavce 1 a případně pro způsob jejich vyjadřování a uvádění. (platí pro nebalené potraviny)

 

Článek 21

  1. Aniž jsou dotčena pravidla přijatá podle čl. 44 odst. 2, musí údaje podle čl. 9 odst. 1 písm. c) splňovat tyto požadavky:

b)   název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II je zvýrazněn tak, aby byl jasně odlišen od ostatních složek uvedených v seznamu, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí.

Není-li seznam složek uveden, musí být součástí údajů podle čl. 9 odst. 1 písm. c) slovo "obsahuje" a následně název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II.

a další

 

Jak budeme ve stravovacích provozech
informovat o alergenech

Již od roku 2005 platí Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, kde je stanovena povinnost stravovacích provozů informovat strávníky (zákazníky) o alergenech přítomných v nabízených pokrmech. 

K tomu nám nyní přibylo Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014. Alergeny se rozumí potraviny uvedené v Příloze II Nařízení 1169/2011.

Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

V nejbližší době očekáváme od Ministerstva zdravotnictví České republiky vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování.

Způsoby informování v praxi 

Informací se rozumí písemné sdělení o všech alergenech přítomných v každém konkrétním pokrmu a nápoji.  Alergeny přítomné v pokrmu musí být (pokud není informace o alergenech uvedena prostřednictvím kompletního složení pokrmu se zvýrazněním alergenů) uvedeny slovem „obsahuje“ (po něm následuje samotný výčet názvů alergenních složek) – např.: Obsahuje lepek, sóju, vejce, celer.

Strávník musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku ( např. prostřednictvím webových stránek) a informace o obsažených alergenech musí být k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu

Písemná informace o alergenech může být zákazníkovi předána:

  1. vyvěšením, umístěním na viditelném místě (písemná informace udávající alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech)
  2. uvedením přímo v jídelníčku
  3. informace předaná na osobní vyžádání  - písemně v papírové podobě

POZOR – strávníkovi musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání se např. viditelný text:  „Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici na dotaz u vedoucí provozu“ ./ „Informace o obsažených alergenech poskytne kuchařka u výdejního okénka na vyžádání“.

Je třeba mít k dispozici již předem vytvořený seznam (soupis) všech nabízených pokrmů s výčtem alergenů, který je strávníkovi předán.

  1. při objednávce pokrmu „na dálku“ (např. objednávka stravy přes internet) prostřednictvím komunikačních prostředků

K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:

  • výrobci potravin musí na obaly (v případě nebalených potravin do průvodní dokumentace) uvádět veškeré povinné údaje, včetně alergenů
  • v rámci receptury je nutné sledovat, která ze surovin vnáší do pokrmu který alergen
  • alergeny mohou být uvedeny přímo v receptuře pokrmu, nebo je lze sepsat při přípravě konkrétního pokrmu
  • výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vneseny

POZOR na „nestandardní“ operace při přípravě (např. zaprášení pokrmu moukou po regeneraci ze zchlazeného stavu – přídavek mouky z důvodu zřídnutí po regeneraci)

 

Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Ing. Tomáš Čapek, CSc.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Legislativa

Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Článek 44

1. Jsou-li potraviny nabízeny k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování nebalené nebo jsou-li baleny v místě prodeje na žádost spotřebitele nebo baleny do hotového balení pro přímý prodej,

a) je poskytnutí údajů stanovených v čl. 9 odst. 1 písm. c) povinné;

2. Členské státy mohou přijmout vnitrostátní opatření pro způsob poskytování údajů nebo jejich částí podle odstavce 1 a případně pro způsob jejich vyjadřování a uvádění. (platí pro nebalené potraviny)

 

Článek 21

  1. Aniž jsou dotčena pravidla přijatá podle čl. 44 odst. 2, musí údaje podle čl. 9 odst. 1 písm. c) splňovat tyto požadavky:

b)   název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II je zvýrazněn tak, aby byl jasně odlišen od ostatních složek uvedených v seznamu, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí.

Není-li seznam složek uveden, musí být součástí údajů podle čl. 9 odst. 1 písm. c) slovo "obsahuje" a následně název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II.

a další

 

Jak budeme ve stravovacích provozech
informovat o alergenech

Již od roku 2005 platí Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, kde je stanovena povinnost stravovacích provozů informovat strávníky (zákazníky) o alergenech přítomných v nabízených pokrmech. 

K tomu nám nyní přibylo Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014. Alergeny se rozumí potraviny uvedené v Příloze II Nařízení 1169/2011.

Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

V nejbližší době očekáváme od Ministerstva zdravotnictví České republiky vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování.

Způsoby informování v praxi 

Informací se rozumí písemné sdělení o všech alergenech přítomných v každém konkrétním pokrmu a nápoji.  Alergeny přítomné v pokrmu musí být (pokud není informace o alergenech uvedena prostřednictvím kompletního složení pokrmu se zvýrazněním alergenů) uvedeny slovem „obsahuje“ (po něm následuje samotný výčet názvů alergenních složek) – např.: Obsahuje lepek, sóju, vejce, celer.

Strávník musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku ( např. prostřednictvím webových stránek) a informace o obsažených alergenech musí být k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu

Písemná informace o alergenech může být zákazníkovi předána:

  1. vyvěšením, umístěním na viditelném místě (písemná informace udávající alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech)
  2. uvedením přímo v jídelníčku
  3. informace předaná na osobní vyžádání  - písemně v papírové podobě

POZOR – strávníkovi musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání se např. viditelný text:  „Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici na dotaz u vedoucí provozu“ ./ „Informace o obsažených alergenech poskytne kuchařka u výdejního okénka na vyžádání“.

Je třeba mít k dispozici již předem vytvořený seznam (soupis) všech nabízených pokrmů s výčtem alergenů, který je strávníkovi předán.

  1. při objednávce pokrmu „na dálku“ (např. objednávka stravy přes internet) prostřednictvím komunikačních prostředků

K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:

  • výrobci potravin musí na obaly (v případě nebalených potravin do průvodní dokumentace) uvádět veškeré povinné údaje, včetně alergenů
  • v rámci receptury je nutné sledovat, která ze surovin vnáší do pokrmu který alergen
  • alergeny mohou být uvedeny přímo v receptuře pokrmu, nebo je lze sepsat při přípravě konkrétního pokrmu
  • výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vneseny

POZOR na „nestandardní“ operace při přípravě (např. zaprášení pokrmu moukou po regeneraci ze zchlazeného stavu – přídavek mouky z důvodu zřídnutí po regeneraci)

 

Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Ing. Tomáš Čapek, CSc.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Legislativa

Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Článek 44

1. Jsou-li potraviny nabízeny k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování nebalené nebo jsou-li baleny v místě prodeje na žádost spotřebitele nebo baleny do hotového balení pro přímý prodej,

a) je poskytnutí údajů stanovených v čl. 9 odst. 1 písm. c) povinné;

2. Členské státy mohou přijmout vnitrostátní opatření pro způsob poskytování údajů nebo jejich částí podle odstavce 1 a případně pro způsob jejich vyjadřování a uvádění. (platí pro nebalené potraviny)

 

Článek 21

  1. Aniž jsou dotčena pravidla přijatá podle čl. 44 odst. 2, musí údaje podle čl. 9 odst. 1 písm. c) splňovat tyto požadavky:

b)   název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II je zvýrazněn tak, aby byl jasně odlišen od ostatních složek uvedených v seznamu, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí.

Není-li seznam složek uveden, musí být součástí údajů podle čl. 9 odst. 1 písm. c) slovo "obsahuje" a následně název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II.

a další

 

Jak budeme ve stravovacích provozech
informovat o alergenech

Již od roku 2005 platí Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, kde je stanovena povinnost stravovacích provozů informovat strávníky (zákazníky) o alergenech přítomných v nabízených pokrmech. 

K tomu nám nyní přibylo Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014. Alergeny se rozumí potraviny uvedené v Příloze II Nařízení 1169/2011.

Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

V nejbližší době očekáváme od Ministerstva zdravotnictví České republiky vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování.

Způsoby informování v praxi 

Informací se rozumí písemné sdělení o všech alergenech přítomných v každém konkrétním pokrmu a nápoji.  Alergeny přítomné v pokrmu musí být (pokud není informace o alergenech uvedena prostřednictvím kompletního složení pokrmu se zvýrazněním alergenů) uvedeny slovem „obsahuje“ (po něm následuje samotný výčet názvů alergenních složek) – např.: Obsahuje lepek, sóju, vejce, celer.

Strávník musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku ( např. prostřednictvím webových stránek) a informace o obsažených alergenech musí být k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu

Písemná informace o alergenech může být zákazníkovi předána:

  1. vyvěšením, umístěním na viditelném místě (písemná informace udávající alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech)
  2. uvedením přímo v jídelníčku
  3. informace předaná na osobní vyžádání  - písemně v papírové podobě

POZOR – strávníkovi musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání se např. viditelný text:  „Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici na dotaz u vedoucí provozu“ ./ „Informace o obsažených alergenech poskytne kuchařka u výdejního okénka na vyžádání“.

Je třeba mít k dispozici již předem vytvořený seznam (soupis) všech nabízených pokrmů s výčtem alergenů, který je strávníkovi předán.

  1. při objednávce pokrmu „na dálku“ (např. objednávka stravy přes internet) prostřednictvím komunikačních prostředků

K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:

  • výrobci potravin musí na obaly (v případě nebalených potravin do průvodní dokumentace) uvádět veškeré povinné údaje, včetně alergenů
  • v rámci receptury je nutné sledovat, která ze surovin vnáší do pokrmu který alergen
  • alergeny mohou být uvedeny přímo v receptuře pokrmu, nebo je lze sepsat při přípravě konkrétního pokrmu
  • výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vneseny

POZOR na „nestandardní“ operace při přípravě (např. zaprášení pokrmu moukou po regeneraci ze zchlazeného stavu – přídavek mouky z důvodu zřídnutí po regeneraci)

 

Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Ing. Tomáš Čapek, CSc.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Legislativa

Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Článek 44

1. Jsou-li potraviny nabízeny k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování nebalené nebo jsou-li baleny v místě prodeje na žádost spotřebitele nebo baleny do hotového balení pro přímý prodej,

a) je poskytnutí údajů stanovených v čl. 9 odst. 1 písm. c) povinné;

2. Členské státy mohou přijmout vnitrostátní opatření pro způsob poskytování údajů nebo jejich částí podle odstavce 1 a případně pro způsob jejich vyjadřování a uvádění. (platí pro nebalené potraviny)

 

Článek 21

  1. Aniž jsou dotčena pravidla přijatá podle čl. 44 odst. 2, musí údaje podle čl. 9 odst. 1 písm. c) splňovat tyto požadavky:

b)   název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II je zvýrazněn tak, aby byl jasně odlišen od ostatních složek uvedených v seznamu, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí.

Není-li seznam složek uveden, musí být součástí údajů podle čl. 9 odst. 1 písm. c) slovo "obsahuje" a následně název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II.

a další