Jak budeme ve stravovacích provozech
informovat o alergenech
Již od roku 2005 platí Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, kde je stanovena povinnost stravovacích provozů informovat strávníky (zákazníky) o alergenech přítomných v nabízených pokrmech.
K tomu nám nyní přibylo Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014. Alergeny se rozumí potraviny uvedené v Příloze II Nařízení 1169/2011.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
V nejbližší době očekáváme od Ministerstva zdravotnictví České republiky vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování.
Způsoby informování v praxi
Informací se rozumí písemné sdělení o všech alergenech přítomných v každém konkrétním pokrmu a nápoji. Alergeny přítomné v pokrmu musí být (pokud není informace o alergenech uvedena prostřednictvím kompletního složení pokrmu se zvýrazněním alergenů) uvedeny slovem „obsahuje“ (po něm následuje samotný výčet názvů alergenních složek) – např.: Obsahuje lepek, sóju, vejce, celer.
Strávník musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku ( např. prostřednictvím webových stránek) a informace o obsažených alergenech musí být k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu!
Písemná informace o alergenech může být zákazníkovi předána:
- vyvěšením, umístěním na viditelném místě (písemná informace udávající alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech)
- uvedením přímo v jídelníčku
- informace předaná na osobní vyžádání - písemně v papírové podobě
POZOR – strávníkovi musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání se např. viditelný text: „Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici na dotaz u vedoucí provozu“ ./ „Informace o obsažených alergenech poskytne kuchařka u výdejního okénka na vyžádání“.
Je třeba mít k dispozici již předem vytvořený seznam (soupis) všech nabízených pokrmů s výčtem alergenů, který je strávníkovi předán.
- při objednávce pokrmu „na dálku“ (např. objednávka stravy přes internet) prostřednictvím komunikačních prostředků
K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:
- výrobci potravin musí na obaly (v případě nebalených potravin do průvodní dokumentace) uvádět veškeré povinné údaje, včetně alergenů
- v rámci receptury je nutné sledovat, která ze surovin vnáší do pokrmu který alergen
- alergeny mohou být uvedeny přímo v receptuře pokrmu, nebo je lze sepsat při přípravě konkrétního pokrmu
- výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vneseny
POZOR na „nestandardní“ operace při přípravě (např. zaprášení pokrmu moukou po regeneraci ze zchlazeného stavu – přídavek mouky z důvodu zřídnutí po regeneraci)
Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Ing. Tomáš Čapek, CSc.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Legislativa
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
Článek 44
1. Jsou-li potraviny nabízeny k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování nebalené nebo jsou-li baleny v místě prodeje na žádost spotřebitele nebo baleny do hotového balení pro přímý prodej,
a) je poskytnutí údajů stanovených v čl. 9 odst. 1 písm. c) povinné;
2. Členské státy mohou přijmout vnitrostátní opatření pro způsob poskytování údajů nebo jejich částí podle odstavce 1 a případně pro způsob jejich vyjadřování a uvádění. (platí pro nebalené potraviny)
Článek 21
- Aniž jsou dotčena pravidla přijatá podle čl. 44 odst. 2, musí údaje podle čl. 9 odst. 1 písm. c) splňovat tyto požadavky:
b) název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II je zvýrazněn tak, aby byl jasně odlišen od ostatních složek uvedených v seznamu, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí.
Není-li seznam složek uveden, musí být součástí údajů podle čl. 9 odst. 1 písm. c) slovo "obsahuje" a následně název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II.
a další
Jak budeme ve stravovacích provozech
informovat o alergenech
Již od roku 2005 platí Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, kde je stanovena povinnost stravovacích provozů informovat strávníky (zákazníky) o alergenech přítomných v nabízených pokrmech.
K tomu nám nyní přibylo Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014. Alergeny se rozumí potraviny uvedené v Příloze II Nařízení 1169/2011.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
V nejbližší době očekáváme od Ministerstva zdravotnictví České republiky vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování.
Způsoby informování v praxi
Informací se rozumí písemné sdělení o všech alergenech přítomných v každém konkrétním pokrmu a nápoji. Alergeny přítomné v pokrmu musí být (pokud není informace o alergenech uvedena prostřednictvím kompletního složení pokrmu se zvýrazněním alergenů) uvedeny slovem „obsahuje“ (po něm následuje samotný výčet názvů alergenních složek) – např.: Obsahuje lepek, sóju, vejce, celer.
Strávník musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku ( např. prostřednictvím webových stránek) a informace o obsažených alergenech musí být k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu!
Písemná informace o alergenech může být zákazníkovi předána:
- vyvěšením, umístěním na viditelném místě (písemná informace udávající alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech)
- uvedením přímo v jídelníčku
- informace předaná na osobní vyžádání - písemně v papírové podobě
POZOR – strávníkovi musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání se např. viditelný text: „Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici na dotaz u vedoucí provozu“ ./ „Informace o obsažených alergenech poskytne kuchařka u výdejního okénka na vyžádání“.
Je třeba mít k dispozici již předem vytvořený seznam (soupis) všech nabízených pokrmů s výčtem alergenů, který je strávníkovi předán.
- při objednávce pokrmu „na dálku“ (např. objednávka stravy přes internet) prostřednictvím komunikačních prostředků
K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:
- výrobci potravin musí na obaly (v případě nebalených potravin do průvodní dokumentace) uvádět veškeré povinné údaje, včetně alergenů
- v rámci receptury je nutné sledovat, která ze surovin vnáší do pokrmu který alergen
- alergeny mohou být uvedeny přímo v receptuře pokrmu, nebo je lze sepsat při přípravě konkrétního pokrmu
- výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vneseny
POZOR na „nestandardní“ operace při přípravě (např. zaprášení pokrmu moukou po regeneraci ze zchlazeného stavu – přídavek mouky z důvodu zřídnutí po regeneraci)
Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Ing. Tomáš Čapek, CSc.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Legislativa
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
Článek 44
1. Jsou-li potraviny nabízeny k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování nebalené nebo jsou-li baleny v místě prodeje na žádost spotřebitele nebo baleny do hotového balení pro přímý prodej,
a) je poskytnutí údajů stanovených v čl. 9 odst. 1 písm. c) povinné;
2. Členské státy mohou přijmout vnitrostátní opatření pro způsob poskytování údajů nebo jejich částí podle odstavce 1 a případně pro způsob jejich vyjadřování a uvádění. (platí pro nebalené potraviny)
Článek 21
- Aniž jsou dotčena pravidla přijatá podle čl. 44 odst. 2, musí údaje podle čl. 9 odst. 1 písm. c) splňovat tyto požadavky:
b) název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II je zvýrazněn tak, aby byl jasně odlišen od ostatních složek uvedených v seznamu, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí.
Není-li seznam složek uveden, musí být součástí údajů podle čl. 9 odst. 1 písm. c) slovo "obsahuje" a následně název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II.
a další
Jak budeme ve stravovacích provozech
informovat o alergenech
Již od roku 2005 platí Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, kde je stanovena povinnost stravovacích provozů informovat strávníky (zákazníky) o alergenech přítomných v nabízených pokrmech.
K tomu nám nyní přibylo Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014. Alergeny se rozumí potraviny uvedené v Příloze II Nařízení 1169/2011.
Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).
V nejbližší době očekáváme od Ministerstva zdravotnictví České republiky vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování.
Způsoby informování v praxi
Informací se rozumí písemné sdělení o všech alergenech přítomných v každém konkrétním pokrmu a nápoji. Alergeny přítomné v pokrmu musí být (pokud není informace o alergenech uvedena prostřednictvím kompletního složení pokrmu se zvýrazněním alergenů) uvedeny slovem „obsahuje“ (po něm následuje samotný výčet názvů alergenních složek) – např.: Obsahuje lepek, sóju, vejce, celer.
Strávník musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání pokrmu na dálku ( např. prostřednictvím webových stránek) a informace o obsažených alergenech musí být k dispozici i v okamžiku odběru pokrmu!
Písemná informace o alergenech může být zákazníkovi předána:
- vyvěšením, umístěním na viditelném místě (písemná informace udávající alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech)
- uvedením přímo v jídelníčku
- informace předaná na osobní vyžádání - písemně v papírové podobě
POZOR – strávníkovi musí být prokazatelně, viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání se např. viditelný text: „Informace o alergenech obsažených v pokrmech jsou k dispozici na dotaz u vedoucí provozu“ ./ „Informace o obsažených alergenech poskytne kuchařka u výdejního okénka na vyžádání“.
Je třeba mít k dispozici již předem vytvořený seznam (soupis) všech nabízených pokrmů s výčtem alergenů, který je strávníkovi předán.
- při objednávce pokrmu „na dálku“ (např. objednávka stravy přes internet) prostřednictvím komunikačních prostředků
K vytvoření seznamu alergenů v konkrétním pokrmu musí být k dispozici kompletní údaje o zpracovávaných potravinách a surovinách:
- výrobci potravin musí na obaly (v případě nebalených potravin do průvodní dokumentace) uvádět veškeré povinné údaje, včetně alergenů
- v rámci receptury je nutné sledovat, která ze surovin vnáší do pokrmu který alergen
- alergeny mohou být uvedeny přímo v receptuře pokrmu, nebo je lze sepsat při přípravě konkrétního pokrmu
- výsledná informace pro strávníka je souhrnem všech alergenů, které byly do pokrmu v rámci přípravy vneseny
POZOR na „nestandardní“ operace při přípravě (např. zaprášení pokrmu moukou po regeneraci ze zchlazeného stavu – přídavek mouky z důvodu zřídnutí po regeneraci)
Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Ing. Tomáš Čapek, CSc.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Legislativa
Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
Článek 44
1. Jsou-li potraviny nabízeny k prodeji konečnému spotřebiteli nebo zařízením společného stravování nebalené nebo jsou-li baleny v místě prodeje na žádost spotřebitele nebo baleny do hotového balení pro přímý prodej,
a) je poskytnutí údajů stanovených v čl. 9 odst. 1 písm. c) povinné;
2. Členské státy mohou přijmout vnitrostátní opatření pro způsob poskytování údajů nebo jejich částí podle odstavce 1 a případně pro způsob jejich vyjadřování a uvádění. (platí pro nebalené potraviny)
Článek 21
- Aniž jsou dotčena pravidla přijatá podle čl. 44 odst. 2, musí údaje podle čl. 9 odst. 1 písm. c) splňovat tyto požadavky:
b) název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II je zvýrazněn tak, aby byl jasně odlišen od ostatních složek uvedených v seznamu, například typem či stylem písma nebo barvou pozadí.
Není-li seznam složek uveden, musí být součástí údajů podle čl. 9 odst. 1 písm. c) slovo "obsahuje" a následně název látky nebo produktu ze seznamu v příloze II.
a další