Školní jídelny vaří moderně a originálně

Na konci prázdnin se v Brně uskutečnil další ročník soutěže o Nejlepší školní oběd 2014, tentokrát na téma „Moderně a originálně - pestrá strava pro děti ve školní jídelně“.

Do soutěže se letos přihlásilo 75 soutěžících týmů, do finále postoupilo 10 nejlepších.

školní oběd3Ochutnejte soutěžní atmosféru

Je poslední týden prázdnin, úterý 26. 8. 2014, venku prší a já se s poměrně neradostnou náladou vydávám na cestu. Hned po příjezdu do budovy školní jídelny Novolíšeňská v Brně - Líšni se ale moje nálada jako mávnutím kouzelného proutku radikálně mění. Je 25 minut před slavnostním zahájením soutěže a připadám si jako v mraveništi. Kolem mne to jenom jiskří energií, trošku nervozitou soutěžících i organizátorů, ale hlavně nadšením a chutí co nejlépe uspět v soutěži. Největší nápor je teď na ředitelce soutěže Bc. Anně Packové, ředitelce hostitelské jídelny Bc. Růženě Žižlavské a hlavním komisaři soutěže Ing. Zdeňku Hladíkovi z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Hrne se na ně ještě na poslední chvíli spousta dotazů a požadavků.

Těsně po 8. hodině zahajuje Zdeněk Hladík soutěžní klání. Soutěžní týmy budou vařit a následně prezentovat své menu sedmnáctičlenné porotě ve třech etapách. Diváci mohou činorodé dění v kuchyni pozorovat na promítacím plátně.

Po uplynutí časového limitu zve hlavní komisař „kapitány“ týmů, aby svá menu prezentovali porotě. Do této prezentace se svými dotazy, připomínkami či náměty aktivně zapojují členové poroty.  V napínavých okamžicích se přistihnu, že držím kapitánům palce, aby některé dotazy „na tělo“ ustáli, obdivuji jejich nervy!  Porota se mimo jiné zajímá o vhodnost využití konkrétních potravin, nutriční hodnoty, otázky spotřebního koše, vhodnost použití receptury pro konkrétní věkovou kategorii strávníků, alergeny atd.

Po ukončení prezentací je jídlo vystaveno s označením pořadového čísla týmu na volně přístupném stole k bližšímu prozkoumání diváky. Diváci hlasují vhozením fazolky do sklenky u vystaveného menu, které je nejvíce zaujalo.

Nyní už skončil i poslední tým a hlavní komisař Zdeněk Hladík ještě stupňuje nervozitu soutěžících a vyhlašuje nejprve cenu diváků.

Cenu diváka získala Mateřská škola, Praha 8, Na Korábě 2 s dýňovou polévkou, pečenými králičími stehýnky na rozmarýnu a šalvěji se šťouchaným bramborem a špaldovým koláčem s borůvkovým tvarohem.

Pár minut po 16. hodině už jde opravdu do tuhého. A ředitelka soutěže paní Anna Packová oznamuje překvapivou novinku – vítěz soutěže obdrží navíc putovní „zlatou“ salátovou mísu. Bývalá metodička školního stravování paní Dagmar Kadlecová totiž přišla s nápadem: proč by měli salátovou mísu vyhrávat jen tenisté? Nechala proto vyrobit tuto putovní cenu a věnovala ji do soutěže.

„Vařící herečka“ Markéta Hrubešová ocenila snahu školních jídelen o moderní, zdravou a přitom chutnou stravu pro děti. Některé pokrmy podle ní klidně snesou srovnání i s výrobky dobrých restaurací.

A konečně je tu toužebně očekávané vyhlášení vítězů…

Třetí místo obsadila Základní škola a mateřská škola Velké Svatoňovice, na  druhém místě skončila Základní škola Mánesova z Otrokovic. Vítězství vybojoval v roce 2014 tým ze školní jídelny Gymnázia školní obědZlín – Lesní čtvrť se soutěžním menu:

Polévka rajčatová s kousky rajčat a mozzarelou
Přírodní vepřová panenka, bramborové pyré s mrkví a rozmarýnem, smetanové žampiony
Čokoládový krém

Po slavnostním předání cen a gratulacích ruch v sále pomalu utichá. Soutěžní týmy se rozjíždějí do svých domovů. Já také balím foťák a poznámkový blok, loudám se rozloučit před odjezdem domů. A najednou mám pocit lítosti, že už to všechno skončilo.

Moc si vážím všech, kteří se na soutěži podíleli, ať už jako organizátoři, sponzoři či jako soutěžící. A přála bych si, aby tak mohli rodiče dětí sledovat z té soutěže více než jen krátký šot v podvečer v televizních novinách, aby někdy ochutnali, co jejich dítě může dostat v jídelně na talíř… Snad by pak ubylo těch stále se opakujících skeptických poznámek na adresu školních jídelen.

Já mám namířeno na tuto soutěž příští rok opět. A co vy?

Nejste zvědaví, jak si poradí soutěžní tým ze sousední jídelny? Nemá vaše parta zaměstnanců ve školní jídelně chuť porovnat síly s ostatními?  

Tak za rok na shledanou na soutěži!

Zdeňka Hudáková

 

K soutěži se ještě vrátíme v dalších vydáních magazínu VIS – máme pro Vás rozhovory s výherci i zákulisní informace od pořadatelů.

 

Školní jídelny vaří moderně a originálně

Na konci prázdnin se v Brně uskutečnil další ročník soutěže o Nejlepší školní oběd 2014, tentokrát na téma „Moderně a originálně - pestrá strava pro děti ve školní jídelně“.

Do soutěže se letos přihlásilo 75 soutěžících týmů, do finále postoupilo 10 nejlepších.

školní oběd3Ochutnejte soutěžní atmosféru

Je poslední týden prázdnin, úterý 26. 8. 2014, venku prší a já se s poměrně neradostnou náladou vydávám na cestu. Hned po příjezdu do budovy školní jídelny Novolíšeňská v Brně - Líšni se ale moje nálada jako mávnutím kouzelného proutku radikálně mění. Je 25 minut před slavnostním zahájením soutěže a připadám si jako v mraveništi. Kolem mne to jenom jiskří energií, trošku nervozitou soutěžících i organizátorů, ale hlavně nadšením a chutí co nejlépe uspět v soutěži. Největší nápor je teď na ředitelce soutěže Bc. Anně Packové, ředitelce hostitelské jídelny Bc. Růženě Žižlavské a hlavním komisaři soutěže Ing. Zdeňku Hladíkovi z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Hrne se na ně ještě na poslední chvíli spousta dotazů a požadavků.

Těsně po 8. hodině zahajuje Zdeněk Hladík soutěžní klání. Soutěžní týmy budou vařit a následně prezentovat své menu sedmnáctičlenné porotě ve třech etapách. Diváci mohou činorodé dění v kuchyni pozorovat na promítacím plátně.

Po uplynutí časového limitu zve hlavní komisař „kapitány“ týmů, aby svá menu prezentovali porotě. Do této prezentace se svými dotazy, připomínkami či náměty aktivně zapojují členové poroty.  V napínavých okamžicích se přistihnu, že držím kapitánům palce, aby některé dotazy „na tělo“ ustáli, obdivuji jejich nervy!  Porota se mimo jiné zajímá o vhodnost využití konkrétních potravin, nutriční hodnoty, otázky spotřebního koše, vhodnost použití receptury pro konkrétní věkovou kategorii strávníků, alergeny atd.

Po ukončení prezentací je jídlo vystaveno s označením pořadového čísla týmu na volně přístupném stole k bližšímu prozkoumání diváky. Diváci hlasují vhozením fazolky do sklenky u vystaveného menu, které je nejvíce zaujalo.

Nyní už skončil i poslední tým a hlavní komisař Zdeněk Hladík ještě stupňuje nervozitu soutěžících a vyhlašuje nejprve cenu diváků.

Cenu diváka získala Mateřská škola, Praha 8, Na Korábě 2 s dýňovou polévkou, pečenými králičími stehýnky na rozmarýnu a šalvěji se šťouchaným bramborem a špaldovým koláčem s borůvkovým tvarohem.

Pár minut po 16. hodině už jde opravdu do tuhého. A ředitelka soutěže paní Anna Packová oznamuje překvapivou novinku – vítěz soutěže obdrží navíc putovní „zlatou“ salátovou mísu. Bývalá metodička školního stravování paní Dagmar Kadlecová totiž přišla s nápadem: proč by měli salátovou mísu vyhrávat jen tenisté? Nechala proto vyrobit tuto putovní cenu a věnovala ji do soutěže.

„Vařící herečka“ Markéta Hrubešová ocenila snahu školních jídelen o moderní, zdravou a přitom chutnou stravu pro děti. Některé pokrmy podle ní klidně snesou srovnání i s výrobky dobrých restaurací.

A konečně je tu toužebně očekávané vyhlášení vítězů…

Třetí místo obsadila Základní škola a mateřská škola Velké Svatoňovice, na  druhém místě skončila Základní škola Mánesova z Otrokovic. Vítězství vybojoval v roce 2014 tým ze školní jídelny Gymnázia školní obědZlín – Lesní čtvrť se soutěžním menu:

Polévka rajčatová s kousky rajčat a mozzarelou
Přírodní vepřová panenka, bramborové pyré s mrkví a rozmarýnem, smetanové žampiony
Čokoládový krém

Po slavnostním předání cen a gratulacích ruch v sále pomalu utichá. Soutěžní týmy se rozjíždějí do svých domovů. Já také balím foťák a poznámkový blok, loudám se rozloučit před odjezdem domů. A najednou mám pocit lítosti, že už to všechno skončilo.

Moc si vážím všech, kteří se na soutěži podíleli, ať už jako organizátoři, sponzoři či jako soutěžící. A přála bych si, aby tak mohli rodiče dětí sledovat z té soutěže více než jen krátký šot v podvečer v televizních novinách, aby někdy ochutnali, co jejich dítě může dostat v jídelně na talíř… Snad by pak ubylo těch stále se opakujících skeptických poznámek na adresu školních jídelen.

Já mám namířeno na tuto soutěž příští rok opět. A co vy?

Nejste zvědaví, jak si poradí soutěžní tým ze sousední jídelny? Nemá vaše parta zaměstnanců ve školní jídelně chuť porovnat síly s ostatními?  

Tak za rok na shledanou na soutěži!

Zdeňka Hudáková

 

K soutěži se ještě vrátíme v dalších vydáních magazínu VIS – máme pro Vás rozhovory s výherci i zákulisní informace od pořadatelů.

 

Školní jídelny vaří moderně a originálně

Na konci prázdnin se v Brně uskutečnil další ročník soutěže o Nejlepší školní oběd 2014, tentokrát na téma „Moderně a originálně - pestrá strava pro děti ve školní jídelně“.

Do soutěže se letos přihlásilo 75 soutěžících týmů, do finále postoupilo 10 nejlepších.

školní oběd3Ochutnejte soutěžní atmosféru

Je poslední týden prázdnin, úterý 26. 8. 2014, venku prší a já se s poměrně neradostnou náladou vydávám na cestu. Hned po příjezdu do budovy školní jídelny Novolíšeňská v Brně - Líšni se ale moje nálada jako mávnutím kouzelného proutku radikálně mění. Je 25 minut před slavnostním zahájením soutěže a připadám si jako v mraveništi. Kolem mne to jenom jiskří energií, trošku nervozitou soutěžících i organizátorů, ale hlavně nadšením a chutí co nejlépe uspět v soutěži. Největší nápor je teď na ředitelce soutěže Bc. Anně Packové, ředitelce hostitelské jídelny Bc. Růženě Žižlavské a hlavním komisaři soutěže Ing. Zdeňku Hladíkovi z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Hrne se na ně ještě na poslední chvíli spousta dotazů a požadavků.

Těsně po 8. hodině zahajuje Zdeněk Hladík soutěžní klání. Soutěžní týmy budou vařit a následně prezentovat své menu sedmnáctičlenné porotě ve třech etapách. Diváci mohou činorodé dění v kuchyni pozorovat na promítacím plátně.

Po uplynutí časového limitu zve hlavní komisař „kapitány“ týmů, aby svá menu prezentovali porotě. Do této prezentace se svými dotazy, připomínkami či náměty aktivně zapojují členové poroty.  V napínavých okamžicích se přistihnu, že držím kapitánům palce, aby některé dotazy „na tělo“ ustáli, obdivuji jejich nervy!  Porota se mimo jiné zajímá o vhodnost využití konkrétních potravin, nutriční hodnoty, otázky spotřebního koše, vhodnost použití receptury pro konkrétní věkovou kategorii strávníků, alergeny atd.

Po ukončení prezentací je jídlo vystaveno s označením pořadového čísla týmu na volně přístupném stole k bližšímu prozkoumání diváky. Diváci hlasují vhozením fazolky do sklenky u vystaveného menu, které je nejvíce zaujalo.

Nyní už skončil i poslední tým a hlavní komisař Zdeněk Hladík ještě stupňuje nervozitu soutěžících a vyhlašuje nejprve cenu diváků.

Cenu diváka získala Mateřská škola, Praha 8, Na Korábě 2 s dýňovou polévkou, pečenými králičími stehýnky na rozmarýnu a šalvěji se šťouchaným bramborem a špaldovým koláčem s borůvkovým tvarohem.

Pár minut po 16. hodině už jde opravdu do tuhého. A ředitelka soutěže paní Anna Packová oznamuje překvapivou novinku – vítěz soutěže obdrží navíc putovní „zlatou“ salátovou mísu. Bývalá metodička školního stravování paní Dagmar Kadlecová totiž přišla s nápadem: proč by měli salátovou mísu vyhrávat jen tenisté? Nechala proto vyrobit tuto putovní cenu a věnovala ji do soutěže.

„Vařící herečka“ Markéta Hrubešová ocenila snahu školních jídelen o moderní, zdravou a přitom chutnou stravu pro děti. Některé pokrmy podle ní klidně snesou srovnání i s výrobky dobrých restaurací.

A konečně je tu toužebně očekávané vyhlášení vítězů…

Třetí místo obsadila Základní škola a mateřská škola Velké Svatoňovice, na  druhém místě skončila Základní škola Mánesova z Otrokovic. Vítězství vybojoval v roce 2014 tým ze školní jídelny Gymnázia školní obědZlín – Lesní čtvrť se soutěžním menu:

Polévka rajčatová s kousky rajčat a mozzarelou
Přírodní vepřová panenka, bramborové pyré s mrkví a rozmarýnem, smetanové žampiony
Čokoládový krém

Po slavnostním předání cen a gratulacích ruch v sále pomalu utichá. Soutěžní týmy se rozjíždějí do svých domovů. Já také balím foťák a poznámkový blok, loudám se rozloučit před odjezdem domů. A najednou mám pocit lítosti, že už to všechno skončilo.

Moc si vážím všech, kteří se na soutěži podíleli, ať už jako organizátoři, sponzoři či jako soutěžící. A přála bych si, aby tak mohli rodiče dětí sledovat z té soutěže více než jen krátký šot v podvečer v televizních novinách, aby někdy ochutnali, co jejich dítě může dostat v jídelně na talíř… Snad by pak ubylo těch stále se opakujících skeptických poznámek na adresu školních jídelen.

Já mám namířeno na tuto soutěž příští rok opět. A co vy?

Nejste zvědaví, jak si poradí soutěžní tým ze sousední jídelny? Nemá vaše parta zaměstnanců ve školní jídelně chuť porovnat síly s ostatními?  

Tak za rok na shledanou na soutěži!

Zdeňka Hudáková

 

K soutěži se ještě vrátíme v dalších vydáních magazínu VIS – máme pro Vás rozhovory s výherci i zákulisní informace od pořadatelů.