Co jídelnám přinese nová legislativa?

Na podzimních konferencích hromadného stravování zazněly informace o legislativních změnách, které školní jídelny v následujícím období čekají. Možná jste se na konferenci nedostali nebo si jen nestačili něco poznamenat. Máme pro Vás tedy souhrn toho nejdůležitějšího, co se pro Vás a vaši jídelnu mění.

Novela Zákona o potravinách rozšiřuje jeho působnost i na pokrmy, které jsou nebalenou potravinou. Požadavek uvádění povinných údajů (název a výskyt alergenů) u pokrmů navazuje na nařízení EU č. 1169/2011.

Novela také mění kompetence dozorových orgánů a upravuje výše případných sankcí. Dozor nad dodržováním potravinového práva ve stravovacích službách může vykonávat Orgán ochrany veřejného zdraví, přičemž se na kompetencích hygienických stanic nic nemění.  Nově od 1. ledna 2015 do jídelny může přijít na kontrolu také Státní veterinární správa, která bude vykonávat dozor nad surovinami živočišného původu (nezpracovaná těla nebo částí těl živočichů, mléko, vejce, včelí produkty). V praxi může kontrolovat například to, zda nejsou suroviny v chladicím zařízení prošlé, odkud pocházejí atd. Kontrolovat jídelnu může také Státní zemědělská a potravinářská inspekce, které připadl ke stávajícím kompetencím navíc dozor při výrobě a uvádění pokrmů na trh při poskytování stravovacích služeb.

A jaký je ten správný způsob informování o alergenech ve stravovacích provozech?  Očekává se vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování. Více o jeho pracovní verzi v následujícím článku

A aby změn nebylo málo, připravuje se také novela Vyhlášky o školním stravování. Navrhovaná novela by umožnila  školským stravovacím zařízením se rozhodnout, zda budou poskytovat dietní školní stravování. U dietního stravování by nebylo třeba sledovat výživové normy, protože se příprava stravy řídí příslušnou dietou a doporučením lékaře. Náklady na nákup potravin, které jsou u diet určitě vyšší než běžná finanční norma, by byly  hrazeny  žáky a studenty, respektive jejich zákonnými zástupci. Zvýšené provozní náklady na přípravu dietní stravy nebo na její dovoz od odborně způsobilého dodavatele by pak hradil zřizovatel školního stravovacího zařízení.

Ing. Lucie Janotová, PhD. a Mgr. Eva Feketová

Co jídelnám přinese nová legislativa?

Na podzimních konferencích hromadného stravování zazněly informace o legislativních změnách, které školní jídelny v následujícím období čekají. Možná jste se na konferenci nedostali nebo si jen nestačili něco poznamenat. Máme pro Vás tedy souhrn toho nejdůležitějšího, co se pro Vás a vaši jídelnu mění.

Novela Zákona o potravinách rozšiřuje jeho působnost i na pokrmy, které jsou nebalenou potravinou. Požadavek uvádění povinných údajů (název a výskyt alergenů) u pokrmů navazuje na nařízení EU č. 1169/2011.

Novela také mění kompetence dozorových orgánů a upravuje výše případných sankcí. Dozor nad dodržováním potravinového práva ve stravovacích službách může vykonávat Orgán ochrany veřejného zdraví, přičemž se na kompetencích hygienických stanic nic nemění.  Nově od 1. ledna 2015 do jídelny může přijít na kontrolu také Státní veterinární správa, která bude vykonávat dozor nad surovinami živočišného původu (nezpracovaná těla nebo částí těl živočichů, mléko, vejce, včelí produkty). V praxi může kontrolovat například to, zda nejsou suroviny v chladicím zařízení prošlé, odkud pocházejí atd. Kontrolovat jídelnu může také Státní zemědělská a potravinářská inspekce, které připadl ke stávajícím kompetencím navíc dozor při výrobě a uvádění pokrmů na trh při poskytování stravovacích služeb.

A jaký je ten správný způsob informování o alergenech ve stravovacích provozech?  Očekává se vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování. Více o jeho pracovní verzi v následujícím článku

A aby změn nebylo málo, připravuje se také novela Vyhlášky o školním stravování. Navrhovaná novela by umožnila  školským stravovacím zařízením se rozhodnout, zda budou poskytovat dietní školní stravování. U dietního stravování by nebylo třeba sledovat výživové normy, protože se příprava stravy řídí příslušnou dietou a doporučením lékaře. Náklady na nákup potravin, které jsou u diet určitě vyšší než běžná finanční norma, by byly  hrazeny  žáky a studenty, respektive jejich zákonnými zástupci. Zvýšené provozní náklady na přípravu dietní stravy nebo na její dovoz od odborně způsobilého dodavatele by pak hradil zřizovatel školního stravovacího zařízení.

Ing. Lucie Janotová, PhD. a Mgr. Eva Feketová

Co jídelnám přinese nová legislativa?

Na podzimních konferencích hromadného stravování zazněly informace o legislativních změnách, které školní jídelny v následujícím období čekají. Možná jste se na konferenci nedostali nebo si jen nestačili něco poznamenat. Máme pro Vás tedy souhrn toho nejdůležitějšího, co se pro Vás a vaši jídelnu mění.

Novela Zákona o potravinách rozšiřuje jeho působnost i na pokrmy, které jsou nebalenou potravinou. Požadavek uvádění povinných údajů (název a výskyt alergenů) u pokrmů navazuje na nařízení EU č. 1169/2011.

Novela také mění kompetence dozorových orgánů a upravuje výše případných sankcí. Dozor nad dodržováním potravinového práva ve stravovacích službách může vykonávat Orgán ochrany veřejného zdraví, přičemž se na kompetencích hygienických stanic nic nemění.  Nově od 1. ledna 2015 do jídelny může přijít na kontrolu také Státní veterinární správa, která bude vykonávat dozor nad surovinami živočišného původu (nezpracovaná těla nebo částí těl živočichů, mléko, vejce, včelí produkty). V praxi může kontrolovat například to, zda nejsou suroviny v chladicím zařízení prošlé, odkud pocházejí atd. Kontrolovat jídelnu může také Státní zemědělská a potravinářská inspekce, které připadl ke stávajícím kompetencím navíc dozor při výrobě a uvádění pokrmů na trh při poskytování stravovacích služeb.

A jaký je ten správný způsob informování o alergenech ve stravovacích provozech?  Očekává se vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování. Více o jeho pracovní verzi v následujícím článku

A aby změn nebylo málo, připravuje se také novela Vyhlášky o školním stravování. Navrhovaná novela by umožnila  školským stravovacím zařízením se rozhodnout, zda budou poskytovat dietní školní stravování. U dietního stravování by nebylo třeba sledovat výživové normy, protože se příprava stravy řídí příslušnou dietou a doporučením lékaře. Náklady na nákup potravin, které jsou u diet určitě vyšší než běžná finanční norma, by byly  hrazeny  žáky a studenty, respektive jejich zákonnými zástupci. Zvýšené provozní náklady na přípravu dietní stravy nebo na její dovoz od odborně způsobilého dodavatele by pak hradil zřizovatel školního stravovacího zařízení.

Ing. Lucie Janotová, PhD. a Mgr. Eva Feketová