|
Vážená paní, vážený pane,
utekl měsíc, přiblížil se konec školního roku a nadešel čas pro další vydání magazínu VIS. V minulém čísle jsem za naši firmu hodně slibovala a nyní nastal čas začít dané sliby plnit. Budeme se snažit, abyste si v každém dalším magazínu našli něco přínosného, zajímavého a inspirativního.
Přeji Vám bezproblémové ukončení školního roku a věřím, že právě k tomu Vám naše následující tipy trochu pomohou.
Eva Feketová
|
|
|
|
|
|
|
Kdy je vhodná doba pro posun kategorií a tříd? |
|
Jak nejlépe při tom postupovat v mateřské škole, kde se i v srpnu vaří?
Martina Vévodová
Školní rok končí 31.8. U dětí základních i mateřských škol je potřeba provést dva kroky. Prvním je posun tříd - přesunujeme děti o třídu výš, pokud opravdu do vyšší třídy postoupí. A druhým krokem je pak posunutí dětí podle dovršení určitého věku do vyšší věkové kategorie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sledovatelnost potravin v provozu hromadného stravování |
|
| | Ing. Lucie Janotová, PhD. - odborný poradce na oblast bezpečnosti potravin s dlouholetou praxí v oboru
Nařízení EU 178/2002 ukládá všem provozovnám hromadného stravování povinnost zajistit sledovatelnost potravin. V praxi to znamená schopnost doložit původ veškerých surovin, ale také schopnost vykázat, jak s nimi bylo naloženo.
Současně provoz musí mít zavedeny takové postupy, které umožní, aby tyto informace byly k dispozici v případě vyžádání kontrolním orgánům.
| |
|
|
Letní soutěž |
|
| | Máme tu historicky první výherce soutěže našeho e-mailového magazínu. Odpovědí přišlo obrovské množství, správných bylo ale jen 125 z nich. Navíc téměř u poloviny správných chyběl podpis či adresa, kam bychom mohli poslat výhru.
Nakonec nám tedy na losování zbylo pouhých 67 soutěžících, kteří správně odpověděli: "...to budete koukat!". První letní balíčky jsou již na cestě k výhercům a Vy můžete soutěžit o další - již v tomto magazínu najdete další soutěžní otázku.
Výherci:
Věra Londinová, Ingrid Švaříčková, Eva Perausová, Lenka Vernerová a Pavla Šmejkalová
Gratulujeme!!!
A další šanci na výhru máte právě teď! | |
|
|
Horká linka: Haló... tady dispečer! |
|
| | Službu Horká linka poskytujeme našim zákazníkům snad odnepaměti. Zkoušeli jsme to různě, nejprve podporu poskytoval ten, kdo zrovna zvedl telefon, a když už to bylo nezvládnutelné, zavedli jsme záznamník, ze kterého jsme požadavky vybírali. Od počátku roku 2011 jsme se vrátili k situaci, kdy telefony převážně zvedá živý člověk. Dispečer Horké linky, to je "rizikové povolání" - je vždy první na ráně a vůbec netuší, co se na něj zrovna chystá.
V běžném, klidovém, období projde dispečinkem denně kolem 50 požadavků na Horkou linku. V čase uzávěrek se počet Vašich požadavků téměř zdojnásobí a dispečeři za den odbaví kolem 90 hovorů. A pak je tu září, leden a červen, kdy se v určitých dnech blížíme ke dvěma stovkám Vašich požadavků.
To je už opravdu nápor, proto se moji kolegové na pozici dispečera musí často střídat. Na dispečinku tak můžete zastihnout Vaše známé techniky či obchodní poradce, se kterými jednáte, ale i centrální dispečery, které nikde jinde nepotkáte. Tito lidé slouží dispečink nejčastěji a mají s ním nejbohatší zkušenosti. Právě nyní se stejně jako Vy připravují na jedno z nejstresovějších odbobí v roce. Pohled do zákulisí Horké linky Vám přiblíží centrální dispečer Petr Laššák. | |
|
|
Řídit školní jídelnu není jednoduché |
|
| | Vladimír Bureš
Školní jídelna je poměrně složitý výrobní provoz. Při podrobnějším zkoumání najdeme v takové běžné školní jídelně s doplňkovou činností stejné skupiny prací, jako v každé jiné výrobní firmě. Je tam plánování, nákup, výroba, expedice, obchod, marketing, pokladna, údržba, správa majetku a na jídelnách v právní subjektivitě také účetnictví, mzdy, BOZP, daně a právo. A na běžné jídelně je na řízení a veškerou administrativu jeden, maximálně dva zaměstnanci. Je vůbec možné takový provoz uřídit v běžné pracovní době?
Celý článek vyjde v příštím, tedy červencovém magazínu. | |
|
|
|
|
|
|
|
Již v tomto vydání: * Co vše patří ke konci školního roku * Kdy a jak správně posunout kategorie * Pohled do zákulisí HL * Sledovatelnost potravin * Letní soutěž * Tipy a triky k programům VIS
|
|
|
|
|
Co vše patří ke konci školního roku |
|
|
|
|
Stáňa Kolouchová
Blíží se léto a s ním čas, kdy je třeba ukončit školní rok i v našem programu Stravné.
Přinášíme Vám několik praktických rad a kroků, které je třeba v tomto období provést.
|
| |
| |
|
Letní soutěž |
|
|
|
|
Nevyhráli jste v letní soutěži z minulého magazínu? Nevadí, o letní ceny můžete soutěžit znovu. Jen připomínám, že ke správné odpovědi potřebujeme také jméno a kontaktní adresu, abychom Vám případně mohli zaslat výhru. Hrajeme o plážové osušky, čtení na léto a opalovací kosmetiku.
Soutěžní otázka pochází opět z oblíbené filmové série "Slunce, seno.... " a Vaším úkolem je stejně jako minule doplnit filmovou hlášku. |
| |
| |
|
Náš tip |
|
|
|
|
Zdeňka Hudáková
Na základě vlastní dlouholeté zkušenosti v létě nekontroluji jen soulad mezi skladem a stravným (počty a finanční norma) v červnu, ale dělám kontrolu za celé pololetí (období 1.1.- 30.6.). Je až s podivem, kolikrát odchytím rozdíl i u zákazníků, kteří si vše měsíčně kontrolují.
Tak získám šanci odhalit "průšvihy" dříve, než se účetně uzavře pololetí. A totéž pak dělám za období 1.7.- 31.12.
|
| |
| |
|
Pomůžeme Vám |
|
|
|
|
Pokud si na některé operace netroufáte, rádi Vám pomůžeme - na Horké lince nebo přímo u Vás na provozovně.
|
| |
| |
|
Malá nebo velká tlačítka? |
|
|
|
|
Musíte pokaždé pátrat, které z těch mrňavých tlačítek je to správné?
nebo naopak
Nevejdou se Vám potřebná ovládací tlačítka na plochu programu?
Snadná pomoc! Stačí využít první z tipů miniseriálu Tipy a triky k programům VIS.
Ve Vašich programech lze jednoduše nastavit velikost tlačítek na ploše. Ukážeme si, jak velikost změnit. |
| |
| |
|
Tipy a triky k programům VIS |
|
|
|
|
Chcete z Vašich stávajících programů získat maximum výhod? Objednejte si miniseriál Tipy a triky k programům VIS. Každý týden pak zdarma obdržíte e-mailem jeden praktický tip . |
| |
| |
|
|
|