Top - hlava
Top - coJeuNasNoveho

Oslavy 50. narozenin školního stravování vrcholí. V minulém týdnu proběhla konference školní stravování 2014 a slaví i jednotlivé jídelny. V tomto vydání magazínu se podíváme, jak to před 50 lety vypadalo v  jídelně v Dubicku, v červnu zavítáme na českobudějovické oslavy.

BlockBottom445x15
arrowBlue_35x35 Jaké byly počátky
školního stravování?

O tom jsme si povídaly s  paní Věrou Špačkovou z Dubicka, která letos oslavila 96. narozeniny.

Ta pracovala ve školní jídelně jako kuchařka, pak přes dvacet let jako vedoucí a na školní stravování nezanevřela ani dnes, kdy stále odebírá obědy z místní jídelny.

Jaké to tehdy, před padesáti lety bylo?

To si vůbec neumíte představit, jak jsme tahaly hrnce z místa na místo na jednom sporáku, ve kterém jsme si musely topit. Ráno se vždycky musela kamna pořádně roztopit, abychom pak mohly uvařit celý oběd.  Ten sporák se pod tolika porcemi vždycky úplně prohýbal a manžel mi ho musel čas od času chodit rovnat. Teplá voda nám netekla, musely jsme si ji nosit dost daleko v kbelících a ohřívat na kamnech.


Celý článek
delim445x26
arrow27x27 Proč se nebát DPHčka

Pokud škola nebo školní jídelna provozuje doplňkovou činnost a překročí v tržbách za 12 měsíců částku 1 mil. Kč, musí se stát plátcem DPH.

Podle dosud platné legislativy se od roku 2015 tato hranice snižuje na 750 tisíc Kč. Nyní je ale v připomínkovém řízení novela zákona o DPH, která obsahuje návrh na zrušení snížené hranice pro vstup do režimu plátce DPH. Zatím není jisté, zda návrh projde ani kdy se tak stane, proto je lepší být připraven.

V souvislosti s tím vznikají tyto otázky:
Máme omezit rozsah doplňkové činnosti?
Pokud se staneme plátcem DPH, co nám to přinese za problémy?
Lze tu hranici nějak obejít, abychom se plátcem DPH nestali?

Prakticky stejné otázky si pokládá ten, kdo má možnost doplňkovou činnost rozšířit, ale už je s tržbou na hranici a strašák "DPH" mu brání v dalším rozvoji. A panuje kolem toho mnoho mýtů. Pojďme se na to podívat prakticky, ve faktech.

Celý článek

arrow27x27 Školní jídelna v režimu plátce DPH

Poradíme vám, jak na to!

Víte, co všechno ovlivňuje vstup do režimu plátce DPH? Co a jak udělat, aby byl přechod pro vás jednoduchý? Jak se DPH projeví v evidenci strávníků, v evidenci skladu a finanční bilanci? Chcete mít pod kontrolou své účetní a daňové výstupy?

Vysvětlíme vám, co pro vás DPH znamená, jak přechod na plátce DPH snadno zvládnete, jak vše zařídit tak, aby vám nepřibyla žádná práce.

V souvislosti s možným snížením hranice pro vstup do režimu plátce DPH připravujeme na letošní podzim ve vybraných městech semináře pro ekonomy škol.  Každý účastník obdrží užitečnou metodickou příručku, jak DPH zavést.

Zarezervujte sobě a své ekonomce místo již nyní a nezávazně se zaregistrujte. Podrobnější informace o termínech a místech konání spolu se závaznou přihláškou Vám pak zašleme na konci srpna.

Registrace

arrow27x27 Jak budeme informovat o alergenech

Jak budeme informovat o alergenech ve stravovacích provozech

Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Ing. Tomáš Čapek, CSc.

Již od roku 2005 platí Zákon č. 634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele, kde je stanovena povinnost stravovacích provozů informovat strávníky (zákazníky) o alergenech přítomných v nabízených pokrmech. 

K tomu nám nyní přibylo Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13. 12. 2014. Alergeny se rozumí potraviny uvedené v Příloze II Nařízení 1169/2011.

Nařízení ukládá povinnost vyznačit u nebalených potravin (mezi které, dle článku 1 odst. 3 nařízení, patří i pokrmy) na viditelném místě písemný výčet stanovených alergenů obsažených v nabízených pokrmech (včetně nápojů).

V nejbližší době očekáváme od Ministerstva zdravotnictví České republiky vydání Metodického pokynu informování o alergenech v provozech společného stravování.

Způsoby informování v praxi 

Informací se rozumí písemné sdělení o všech alergenech přítomných v každém konkrétním pokrmu a nápoji. 

Strávník musí být o obsažených alergenech informován ...

Celý článek

TIP VIS:

Nezapomeňte na karty a čipy!
Objednejte si včas média na září a při objednávce nezapomeňte uvést, kdy si dodávkubudete moci převzít.
BlockRightBottom132x7
right-title-pink
Letní soutěž

Pomalu se blíží doba dovolených a my opět přinášíme soutěž o letní balíčky.

Komu by se na dovču nehodila opalovací kosmetika, plážová osuška a dobrá knížka? To vše Vám nabízíme. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku.

RIGHT - Soutěž
right-title-pink
Výherci

Knihu Základy výživy pro stravovací provozy získávají:

Renata Molíková, Znojmo

Věra Kádová, Solnice

Petra Suchá, Třeboň,

které správně odpověděly, že  alergenů oficiálně uznaných EU je 14.

Gratulujeme!

right-title-pink
Aby rodiče věděli ...

... jaké jsou principy školního stravování, na jakých základech školní jídelny stojí a proč nemůžete vařit jen to, na co mají děti právě chuť. Právě proto VISka na začátku letošního roku podpořila vznik nového informačního portálu www.rodice a skolnijidelny.cz.

Portál přináší informace o školních jídelnách, jejich provozu, zajímavých akcích, které se v nich pořádají, aby rodiče věděli, co všechno školní jídelny dokážou. 

Podívejte se na nový portál a usnadněte si komunikaci s rodiči Vašich strávníků.

right-title-pink
Řízení školní jídelny II

Již za necelé dva týdny se uskuteční ve čtyřech největších městech ČR jednodenní semináře pro vedoucí pracovníky stravovacích provozů, a to:

9.6. Plzeň
10.6. Praha
11.6. Brno
12.6. Ostrava

Podívejte se na podrobnější informace a přihlaste se.

RIGHT - další informace

 

right-title-pink
Nový miniseriál

Banner-Small---Hygiena

Velmi nás těší Váš zájem o elektronické miniseriály, proto jsme na září připravili další.

Tentokrát Vám Ing. Lucie Janotová, Ph.D., představí nezbytné hygienické požadavky, které musíte ve školní jídelně splnit.

Od září můžete na svůj e-mail dostávat ZDARMA  jeden díl týdně. Objednejte si jej již nyní.

Přihlásit k odběru (120x30)
block-top

Konferenci Školní stravování 2014 navštívil i ministr školství PhDr. Marcel Chládek, MBA.

Jak vidí školní stravování a jak mu chce pomoci, se dozvíte v červnovém magazínu VIS.

block-bottom
footer1
Nechcete-li již dostávat náš magazín, můžete se odhlásit zde