|
Jsme rádi, že jste s námi. Děkujeme!
VISka slaví 25. narozeniny. Za uplynulé čtvrtstoletí jsme spolu prožili dobré i zlé a tak nějak se stalo, že se z nás VISáků a vás zákazníků stal jeden tým.
Společně se snažíme posouvat každou vaši jídelnu a všichni dohromady pomáháme zlepšovat školní stravování.
Je jasné, že všechno není dokonalé a že před sebou máme spousty práce, ale my se těšíme na všechno, co nás spolu čeká.
Za dosavadních 25 let moc děkujeme a posíláme malý hudební dáreček (stačí kliknout:-).
VIStým
|
|
|
|
|
|
|
Jak na množství pokrmu? |
|
Máme pro Vás řešení!
Od 1.1.2017 by měly školní jídelny nově informovat strávníky o množství vydávaných pokrmů. K dnešnímu dni nebyl vydán příslušným ministerstvem žádný prováděcí předpis.
Zatím tedy není jasné, jakým způsobem mají strávníci příslušné informace obdržet. Není definována žádná forma sdělení (papírová, elektronická, apod.). Není jasné, zda mají být uvedené informace přiložené ke každému vydávanému pokrmu nebo zda stačí jeden obecný formulář pro všechna vydávaná jídla atd. Zákon ale platí a je potřeba nějak zajistit splnění povinností vyplývajících z tohoto zákona.
Po konzultacích s odborníky se domníváme se, že pro splnění nařízení zákona do vydání prováděcího předpisu postačí jednoduché řešení - zpracovat tabulku, která bude obsahovat seznam obvykle vydávaných potravin s uvedeným množstvím s ohledem na věkové rozdělení strávníků.
Připravili jsme pro Vás vzor seznamu, který najdete v programu Organizace v sekci Vzorové dokumenty.
|
|
|
|
|
|
|
|
Máme ASPOS! |
|
| |
Před měsícem jsme se na krajských konferencích hromadného stravování dozvěděli o všech těch změnách, které školní stravování čekají. A byli jsme z toho pěkně rozčarovaní.
Proč nám pořád přidávají nějaké povinnosti, navíc z pohledu školní jídelny často úplně nesmyslné? Co si na nás ještě vymyslí? Kdy to máme všechno zvládat?
A pak se začaly ozývat hlasy - je potřeba s tím něco dělat! Máme přece ASPOS, ten se za nás postaví.
Ano, ASPOS, za vámi stojí a dělá co může. Píše za vás dotazy na příslušná ministerstva, komunikuje s kontrolními orgány, tlumočí jim vaše názory, vysvětluje situaci. Často se podaří dosáhnout nějaké rozumné dohody, kompromisu .. ale mohlo by to být lepší.
Pomoci tomu ale můžete jen Vy. ASPOS je totiž slyšet jenom tolik, kolik má hlasů. A je rozdíl, jestli mluvíte silou tří set hlasů nebo silou tří tisícovek. Pokud chcete mít vliv na to, co se ve školním stravování děje, staňte se členem ASPOS.
| |
|
|
Říjnové výkazy |
|
| |
Hurá! Máme odevzdáno. Máme za sebou hektické období, kdy jsme na Horké lince skloňovali říjnové výkazy ve všech pádech. A mnoho z vás výkazy počítalo ručně a zbytečně složitě.
V programu Stravné na to máme nástroj, který Vám s výkazy pomůže. Nástroj, který každý rok aktualizujeme podle toho, jak se mění výklad jednotlivých kolonek ve výkazu.
Pro jednoduché odevzdání výkazů stačí mít aktuální verzi a provést úvodní nastavení pro tisk výkazů. Nastavení programu je ale potřeba provést včas, nikoli až na podzim, za minutu dvanáct.
Pokud jste tedy letos počítali výkazy ručně, objednejte si rovnou technika (nejpozději na jaro 2017), a příští výkazy už zvládnete v klidu a v pohodě.
A pokud evidujete úhrady za stravné ručně, zkuste si na to pořídit program, který Vám pomůže nejen s výkazy. | |
|
|
|
|
|
|
|
Pozor! Od zítřka 1. 12. 2016 vstupuje v účinnost novela zákona o DPH. Novela se týká každé školní jídelny, která je plátcem DPH. Více informací a postup, jak DPH v programu změnit, najdete na našem webu.
|
|
|
|
|
Systém HACCP stále aktuální |
|
|
|
|
Systém kritických bodů je potřeba udržovat stále aktuální. To zvládnete jednoduše s nástrojem, který od nás máte v programu Organizace. Nyní jsme i my nástroj aktualizovali, aby vám v systému nic opravdu nechybělo.
Stačí si stáhnout nejnovější aktualizaci programu Organizace přímo z internetu. S nastavením Vám v případě potřeby rádi pomůžeme. |
| |
| |
|
Soutěž o tablet - jdeme do finále |
|
|
|
|
Už jenom týden máte na to, abyste se zapojili do narozeninové soutěže o tablet a dalších 49 cen. Máme před sebou poslední soutěžní otázku a pak už mikulášské slosování.
Nenechte si ujít poslední šanci. |
| |
| |
|
Kronika VIS |
|
|
|
|
Pojďte s námi zavzpomínat na počítačový rok 1999 a podívejte se, jak vznikl portál Jídelny.cz.
A pamatujete na rok 2004 a HACCP? |
| |
| |
|
Pamlsková vyhláška |
|
|
|
|
Pamlsková vyhláška měla dětem zajistit zdravější stravu. Nastavila ale tak přísná pravidla, že jim nevyhoví prakticky žádný pokrm. Proto školní bufety nemají co nabídnout a školy je ruší (zdroj informace).
Jak tedy dětem zajistit zdravou stravu, aby si přes ulici nekupovaly čipsy a sladké limonády?
Možná by mohly pomoci školní jídelny. Asi nemohou provozovat bufet jako takový, ale nabídnout svým žákům svačinky v rámci doplňkové činnosti by mělo být přípustné (za dodržení podmínek stanovených vyhláškou).
Pokud se pro výrobu svačinek rozhodnete, můžeme Vám pomoci - umíme vám nastavit přihlašování a odhlašování svačinek přes internet nebo jejich výdej na kartu nebo čip. Zeptejte se nás na možnosti. |
| |
| |
|
|
|