Vyvarujte se nejčastějších chyb ve spotřebním koši

S tímto průvodcem si se správným zařazením materiálu do skupin spotřebního koše hravě poradíte

Pro zadávání údajů vycházejte vždy přednostně z informací na obalu.Ve sporných či nejasných případech používejte koeficienty doporučené v publikaci Rádce školní jídelny – Objektivní vedení spotřebního koše.

Pokud potřebujete dohledat složení nějakého konkrétního materiálu, můžete se podívat na http://www.zdravapotravina.cz/kategorie.

 

Základní nastavení skladové karty

Výchozí nastavení/ Výchozí skladová karta
  • toto výchozí nastavení je automaticky přednastaveno v programu
  • pro většinu materiálů stačí doplnit jen základní údaje (název, měrnou jednotku, skupinu spotřebního koše) a nemusíte nic přepočítávat

Návod

 

Doporučení:
Na již založené a používané skladové kartě UPRAVUJTE pouze chybně zadané údaje!
Změna velikosti balení na již používané skladové kartě může mít fatální následky!
Při skladování v kusech je potřeba pro každou velikost balení daného materiálu založit samostatnou skladovou kartu.
Na každý nový materiál je potřeba založit novou skladovou kartu.

 

Materiály skladované i plánované v kusech (normované)
  • typicky malé jogurty, vejce, pečivo ...
  • poměr mezi skladovou a plánovací jednotkou musí zůstat vždy 1!
  • do názvu materiálu pište pro lepší orientaci také gramáž

Návod


Materiály skladované v kusech a plánované (normované) v kilogramech (po částech)
  • typicky jogurty, kompoty, hlávkové zelí, květák ...
  • zde je potřeba zadávat správný koeficient
  • do názvu materiálu pište pro lepší orientaci také velikost výrobku

Návod

 

Specifické příklady skladových karet

Olej na smažení
  • je potřeba upravit celou skladovou kartu – množství, koeficient spotřebního koše ..

Návod

 

Máslo
  • zde je vhodné vyplnit koeficient podle procentuálního obsahu tuku ve výrobku z obalu materiálu
  • v případě nejasnosti je doporučeno používat koeficient 0,8

Návod

 

Ovocný kompot – skladovaný v kusech i vydávaný v kusech
  • používají pouze provozy, kde nenormují v programu, nebo když dostane celý vydaný kus vždy jeden strávník
  • koeficient spotřebního koše je vždy 1

Návod

 

Ovocný kompot – skladovaný v kusech a vydávaný v kilogramech
  • POZOR, zde hrozí velké nebezpečí chyb
  • pokud si nejste jisti, použijte kalkulátor spotřebního koše
  • je potřeba správně propočítat množství, podíl materiálu (pevný podíl)...
  • koeficient spotřebního koše je vždy 1

Návod

 
Sterilované zelí – skladované v kusech a vydávané v kilogramech
  • „nejrizikovější“ skladová karta :-)
  • doporučujeme použít kalkulátor
  • zde je potřeba vždy vypočítávat pevný podíl, koeficient 1,42 (sterilovaná zelenina)..
  • je potřeba upravit celou skladovou kartu

Návod

 

Rybičky, sardinky
  • počítá se pouze pevná složka
  • je potřeba rozlišovat, zda se jedná o rybičky v oleji či v tomatě (a zda olej či tomat dále zpracováváte)

Návod

 

Smetana
  • smetana na vaření a smetanové krémy s obsahem tuku do 12% se ve spotřebním koši počítají celým obsahem do mléčných výrobků
  • u smetany s obsahem tuku nad 12% patří ve spotřebním koši celý obsah tuku do tuků, zbytek výrobku je pak možno započítat do mléčných výrobků

Návod

 

Správné nastavení problematických materiálů:

Materiál Koeficient Skupina spotřebního koše
Sladká paprika    !pozor! 1 ostatní
Rozinky    !nově - výjimka! 1 ovoce
Kečup 2 zelenina
Hrách 1 luštěnina
Hrášek podle zpracování
(čerstvá 1, mražená a sterilovaná 1,42)
zelenina
Fazole 1 luštěnina
Fazolový lusk podle zpracování
(čerstvá 1, mražená a sterilovaná 1,42)
zelenina
Med 0,6 -0,8 cukry
Kuskus 1 ostatní
Bulgur 1 ostatní
Pohanka 1 ostatní
Mák 1 ostatní
Granko dle obsahu v konkrétním výrobku (0,74) cukry
Majonéza dle obsahu v konkrétním výrobku rostlinné tuky
Tatarka dle obsahu v konkrétním výrobku rostlinné tuky
Uzenina dle obsahu masa v konkrétním výrobku maso
Smetana 1

mléčný výrobek,nad 12% je nutno započítat i tuk živočišný


např. 33% smetana se počítá s koeficientem 1 do mléčných výrobků 670 g

a do tuků 330 g v každém litru. Do mléka patří striktně pouze mléko,

vše ostatní patří do mléčných výrobků (např. kefír, atd.)


Nápověda pro správmé zařazení materiálu do spotřebního koše