Vyvarujte se nejčastějších chyb ve spotřebním koši
S tímto průvodcem si se správným zařazením materiálu do skupin spotřebního koše hravě poradíte
Pro zadávání údajů vycházejte vždy přednostně z informací na obalu.Ve sporných či nejasných případech používejte koeficienty doporučené v publikaci Rádce školní jídelny – Objektivní vedení spotřebního koše.
Pokud potřebujete dohledat složení nějakého konkrétního materiálu, můžete se podívat na http://www.zdravapotravina.cz/kategorie.
Základní nastavení skladové karty
Výchozí nastavení/ Výchozí skladová karta
- toto výchozí nastavení je automaticky přednastaveno v programu
- pro většinu materiálů stačí doplnit jen základní údaje (název, měrnou jednotku, skupinu spotřebního koše) a nemusíte nic přepočítávat
Doporučení:
Na již založené a používané skladové kartě UPRAVUJTE pouze chybně zadané údaje!
Změna velikosti balení na již používané skladové kartě může mít fatální následky!
Při skladování v kusech je potřeba pro každou velikost balení daného materiálu založit samostatnou skladovou kartu.
Na každý nový materiál je potřeba založit novou skladovou kartu.
Materiály skladované i plánované v kusech (normované)
- typicky malé jogurty, vejce, pečivo ...
- poměr mezi skladovou a plánovací jednotkou musí zůstat vždy 1!
- do názvu materiálu pište pro lepší orientaci také gramáž
Materiály skladované v kusech a plánované (normované) v kilogramech (po částech)
- typicky jogurty, kompoty, hlávkové zelí, květák ...
- zde je potřeba zadávat správný koeficient
- do názvu materiálu pište pro lepší orientaci také velikost výrobku
Specifické příklady skladových karet
Olej na smažení
- je potřeba upravit celou skladovou kartu – množství, koeficient spotřebního koše ..
Máslo
- zde je vhodné vyplnit koeficient podle procentuálního obsahu tuku ve výrobku z obalu materiálu
- v případě nejasnosti je doporučeno používat koeficient 0,8
Ovocný kompot – skladovaný v kusech i vydávaný v kusech
- používají pouze provozy, kde nenormují v programu, nebo když dostane celý vydaný kus vždy jeden strávník
- koeficient spotřebního koše je vždy 1
Ovocný kompot – skladovaný v kusech a vydávaný v kilogramech
- POZOR, zde hrozí velké nebezpečí chyb
- pokud si nejste jisti, použijte kalkulátor spotřebního koše
- je potřeba správně propočítat množství, podíl materiálu (pevný podíl)...
- koeficient spotřebního koše je vždy 1
Sterilované zelí – skladované v kusech a vydávané v kilogramech
- „nejrizikovější“ skladová karta :-)
- doporučujeme použít kalkulátor
- zde je potřeba vždy vypočítávat pevný podíl, koeficient 1,42 (sterilovaná zelenina)..
- je potřeba upravit celou skladovou kartu
Rybičky, sardinky
- počítá se pouze pevná složka
- je potřeba rozlišovat, zda se jedná o rybičky v oleji či v tomatě (a zda olej či tomat dále zpracováváte)
Smetana
- smetana na vaření a smetanové krémy s obsahem tuku do 12% se ve spotřebním koši počítají celým obsahem do mléčných výrobků
- u smetany s obsahem tuku nad 12% patří ve spotřebním koši celý obsah tuku do tuků, zbytek výrobku je pak možno započítat do mléčných výrobků
Správné nastavení problematických materiálů:
Materiál | Koeficient | Skupina spotřebního koše |
---|---|---|
Sladká paprika !pozor! | 1 | ostatní |
Rozinky !nově - výjimka! | 1 | ovoce |
Kečup | 2 | zelenina |
Hrách | 1 | luštěnina |
Hrášek | podle zpracování (čerstvá 1, mražená a sterilovaná 1,42) |
zelenina |
Fazole | 1 | luštěnina |
Fazolový lusk | podle zpracování (čerstvá 1, mražená a sterilovaná 1,42) |
zelenina |
Med | 0,6 -0,8 | cukry |
Kuskus | 1 | ostatní |
Bulgur | 1 | ostatní |
Pohanka | 1 | ostatní |
Mák | 1 | ostatní |
Granko | dle obsahu v konkrétním výrobku (0,74) | cukry |
Majonéza | dle obsahu v konkrétním výrobku | rostlinné tuky |
Tatarka | dle obsahu v konkrétním výrobku | rostlinné tuky |
Uzenina | dle obsahu masa v konkrétním výrobku | maso |
Smetana | 1 |
mléčný výrobek,nad 12% je nutno započítat i tuk živočišný
a do tuků 330 g v každém litru. Do mléka patří striktně pouze mléko, vše ostatní patří do mléčných výrobků (např. kefír, atd.) |
Nápověda pro správmé zařazení materiálu do spotřebního koše