K čemu je ekonomický miniaudit

Denně řídíme naši jídelnu. Známe v ní každý detail. Víme, od koho bereme maso, který dodavatel je nejlevnější, který nejlepší. Známe všechny své spolupracovníky. A známe také své tržby, mzdy i ostatní náklady. Jsou to tisíce drobností, ze kterých se skládá naše jídelna. Tak k čemu nám je takový miniaudit, kdy naše účetní vyplní na internetu několik málo údajů? Co nového z nich asi může počítač zjistit?

Zkusme si takový malý příklad. Když mi o Vaší jídelně prozradíte, že vaříte 500 jídel denně a máte 7,6 pracovníků (přepočtený úvazek), tak mohu tato dvě čísla vydělit a zjistím, že každý pracovník denně vyrobí přibližně 66 jídel. Říkáme tomu produktivita. No a co? K čemu mi to číslo bude?

Samotné číslo z jedné jediné jídelny není k ničemu. Pokud ale bude mít počítač k dispozici obdobné údaje z desítek podobně velkých jídelen, pak bude také znát, jaká hodnota je obvyklá, kdy jste lepší a kdy horší. Takže když zadáte pouze tato dvě čísla, dozvíte se, že Vaše jídelna má produktivitu výrazně vyšší, než ostatní obdobně velké jídelny. A to je velká pocta. Můžete to na poradě ukázat kuchařkám a pochválit je. Můžete zajít za ředitelem a požádat ho, aby na Vaše spolupracovníky myslel při rozdělování odměn. Budete prostě vědět, že jste dobří.

No jo, co ale, když mne počítač nepochválí? Pak se samozřejmě s výsledkem nepůjdete nikam chlubit, nebudete ho nikomu ukazovat. Získáte tím ale velikou výhodu. Budete vědět, že zde máte rezervy. Budete to vědět pouze Vy. Získáte čas na přemýšlení, čím to je. Co je třeba změnit. Jakou zvolit taktiku. A pokud potom opravdu něco změníte a za rok bude stav lepší, opět můžete vyrazit za ředitelem a to zlepšení mu na konkrétních číslech ukázat.

Ekonomický miniaudit neporovnává pouze dvě čísla. Dává do souvislosti 16 základních ekonomických parametrů a provádí jejich porovnání s obdobně velkými stravovacími provozy. Zkontroluje Váš výpočet mzdové a věcné režie. Zjistí, zda doplňkovou činnost opravdu provozujete se ziskem. Porovná Vaše náklady s ostatními jídelnami. Zjistí, jak jste na tom s výší vyplácených mezd. Vše sestaví do písemné zprávy. Tu ale nepošle rovnou Vám. Nejprve se na Vaše data podívá živý odborník na ekonomiku stravovacích provozů, vše ještě ověří a zprávu doplní. Pokud má pochybnosti, zavolá Vám a situaci vyjasní.

Ekonomický miniaudit je tedy velmi užitečný rozbor hospodaření provedený ekonomickým expertem. Nezískáte jenom srovnání s ostatními jídelnami. Odhalíte také důležitá rizika a získáte doporučení, která Vám pomohou při případných budoucích kontrolách. Při ceně 600 Kč bez DPH si může většina jídelen dovolit takový rozbor dělat každý rok. A má pak jistotu, že v těch nejdůležitějších ekonomických ukazatelích je jídelna v pořádku.

Více nejen k ekonomickému miniauditu zjistíte zde.