Jídelna musí finanční limit každý rok nulovat

Je to běžná praxe mnoha jídelen, ale nemusí. Žádný předpis to nenařizuje. Naopak, převod zůstatku finančního limitu do dalšího období má své výhody.

Pokud se zůstatek finančního limitu bude převádět do dalšího období, získávají se tím dvě významné výhody:

1. Jídelna se nemusí na konci účetního období snažit zůstatek finančního limitu minimalizovat (a nakupovat zbytečně drahé doplňky k jídlu za účelem plného vyčerpání limitu)

2. Převáděný limit do dalších let významně snižuje technologickou nepřesnost čerpání finanční normy pro jednotlivé strávníky. Vezměme si jako příklad strávníka v ZŠ. Jestliže se bude finanční limit převádět z roku na rok, tak celková nepřesnost jeho čerpání na jednoho žáka po 9 letech (tj. po odběru až 1980 obědů) bude činit max. cca 20 Kč. To je nepřesnost plnění normy na jeden oběd 20/1980=0,01 Kč. Pokud bychom finanční limit každý rok nulovali (a neminimalizovali), pak by tato nepřesnost mohla být až 9 x větší.

Pozn.:
Uživatelé programu Msklad firmy VIS si mohou vygenerovat vnitřní předpis k této problematice přímo z programu