Jídelna musí končit rok s vyrovnaným finančním limitem

Takto to opravdu často zaznívá na poradách, slýcháváme to od metodických pracovníků. Není to ale pravda. Zůstatek finančního limitu na konci roku není stanoven žádným předpisem.
Sledování finančního limitu (finanční bilance) je prostředek k tomu, aby jídelna splnila vyhlášku č. 107/2005 v tom, že strávníkům v dlouhodobém průměru poskytuje potraviny ve výši finanční normy. Z podstaty výroby jídel je zřejmé, že cena jídel nutně musí kolísat (v praxi cca mezi polovinou až dvojnásobkem finanční normy). Proto hned po prvním dnu roku (a stejně tak po posledním dnu roku) může být finanční limit přečerpán.
Na základě této úvahy doporučujeme si stanovit vnitřním předpisem vlastní toleranci pro kolísání finančního limitu cca ve výši jednoho až dvou násobků finanční normy násobeno počtem porcí. Např. jídelna s 500 strávníky by mohla mít tuto toleranci nastavenu např. na 11000 - 22000 Kč při finanční normě 22,- Kč.
Uživatelé programu MSklad firmy VIS si mohou tento vnitřní předpis vygenerovat přímo z programu - tisková sestava "Směrnice pro sledování finanční bilance".
Tento mýtus souvisí s dalším, a to že zůstatek finančního limitu se musí na konci roku vynulovat. To bude ale další téma někdy příště....