Letošní změna DPH se dotkne všech jídelen v režimu plátce DPH

Novelou zákona o elektronické evidenci tržeb zákonem č. 256/2019 Sb. z října 2019 se mění zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb, ale také zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty. Plné znění novely najdete v publikované Sbírce zákonů zde. Novela EET tak současně se spuštěním její poslední vlny zavádí také převod stravovacích služeb z první snížené sazby (15%) do druhé snížené sazby (10%).

Tato novela se dotkne

  • všech školních jídelen, které jsou v režimu plátce DPH, a to bez ohledu na to, jestli se školní jídelny týká nový zákon o elektronické evidenci tržeb,
  • pouze uskutečněných zdanitelných plnění (například fakturace školní jídelny konečným odběratelům), naopak netýká se přijatých zdanitelných plnění (například nákup potravin od dodavatelů),
  • pouze uplatňování daně na výstupu u doplňkové činnosti a závodního stravování,
  • pouze poskytování tzv. „stravovací služby“ a netýká se „dodání zboží“.

Podívejme se na všechny tyto změny podrobněji.

Změna sazby z 15% na 10%

Do přílohy 2a zákona o DPH, která obsahuje seznam plnění v 10% se nově zařazuje:
56 Stravovací služby, podávání nápojů, pokud
- nejsou jako stravovací služby osvobozeny od daně podle § 57 až 59,
- se nejedná o podání alkoholických nápojů; to neplatí pro podávání nápojů uvedených pod kódem nomenklatury celního sazebníku 2203 00 10, nebo
- se v rámci stravovací služby nebo podávání nápojů nejedná o podání tabákových výrobků uvedených pod kódy nomenklatury celního sazebníku kapitoly 24.

To znamená, že u stravovací služby (typicky stravování cizích strávníků na jídelně), se nově bude uplatňovat s DPH 10%. Změna se netýká dodání zboží - typicky stravování cizích strávníků do jídlonosiče, přes ulici apod., - zde se bude i nadále uplatňovat 15% sazba daně. Vracíme se tak do režimu, kdy školní jídelna uplatňuje dvě sazby DPH jako tomu bylo historicky do listopadu 2016 (tehdy 21% pro stravovací službu a 15% pro prodej zboží).

 

Co nás tedy čeká od novely 2020 konkrétně:

  • přeřazení závodního stravování z první snížené sazby DPH (15%) na druhou sníženou sazbu DPH (10%) bez ohledu, kde zaměstnanec jídlo konzumuje,
  • přeřazení stravování cizích strávníků, kteří se stravují na jídelně (stravování formou stravovací služby), z první snížené sazby DPH (15%) na druhou sníženou sazbu DPH (10%),
  • přeřazení všech ostatních stravovacích služeb (akce) konaných na jídelně (svatby, rauty), z první snížené sazby DPH (15%) na druhou sníženou sazbu DPH (10%).
  • u všech ostatních plnění, která nejsou stravovací službou, ale jsou dodáním zboží (např. výdej do jídlonosičů, výdej pro vývoz bez následného výdeje, dodání zboží na jinde konaný raut či svatbu) zůstává první snížená sazba DPH (15%).
  • osvobození tj. 0% u stravování dětí je beze změny

Praktické úkoly – co bude nutné realizovat či zkontrolovat:

  • Přepočítat všechny kalkulace skupin strávníků, kterých se změny dotknou - můžete využít naši aplikaci KAČKA.  
  • Informovat strávníky o změně ceny (je samozřejmě možné přecenit tak, aby nebylo nutné měnit celkovou prodejní cenu).  
  • Následně provést přecenění v evidenčních programech ŠJ (Stravné).
  • Bude nutné provést změnu nastavení účtování o DPH v účetních programech školní jídelny nebo školy.
  • Pokud dojde ke změně finanční normy o zaokrouhlení (typicky zaměstnanci), pak provést změnu finanční normy také v evidencích pro sledovaní finanční bilance (Sklad).
  • Promítnout změny také do všech kontrolních nástrojů a kalkulaček - FIDO, KAČKA apod.

Konkrétní postupy pro aplikaci změny v programech VIS budou včas uvedeny v Poradně na www.visplzen.cz.

Všechny tyto změny je třeba aplikovat od 1.5. 2020.