S normováním získáte klid v duši

A nejen to! Podívejte se, co říkají o normování vaše kolegyně ...

... a začněte normovat v programu. Naučíme to Vás i Vaši kuchařku.

paní Miloslava Vampolová, vedoucí ŠJ při ZŠ Hradec Králové

Co bylo na začátku, jakou situaci jste řešili, než jste se rozhodli začít normovat v programu?

Na současné pracoviště jsem nastoupila před 8 lety a normování bylo již v plném proudu, tak úplné začátky normování v programu VIS Plzeň nepamatuji. Ale začínala jsem s normováním na počítači v jiném programu a od vašeho programu jsme proto očekávali úsporu času (ruční počítání žádanek pro více chodů je časově hodně náročné), úsporu místa (papírové receptury zabraly 1/2 skříně) i omezení chybovosti při mechanických výpočtech.

Měli jste nějaké obavy, viděli jste možná negativa, potenciální problémy?

Snad jedině obavu, zda se naučíme program správně ovládat, zda pochopíme souvislosti mezi jednotlivými moduly tak, aby výsledky odpovídaly správně zpracované uzávěrce.

Co všechno jste zvažovali při rozhodování a proč jste se nakonec rozhodli pro?

Zda se časová náročnost při kontrolování a případných opravách používaných elektronických receptur vyplatí (zkušená kuchařka zná většinu norem zpaměti, ruční normování bylo zpočátku rychlejší….)

Jak to u Vás funguje v praxi?

Přijeďte se podívat :-), nevím přesně, co vše bych měla popsat. Nanormováno je opravdu rychle. Po zadání receptur do jídelníčku a stavu strávníků (importu ze stravného) nanormuji, vytisknu celkovou žádanku a s vedoucí kuchařkou jdeme připravit suroviny na další den.

Zaznamenali jste po zavedení do praxe nějaké potíže?

Pokud se nějaké potíže vyskytly (způsobené převážně vlastními chybami), dálkovou správou jste nám všechny chyby v krátké době pomohli odstranit.

Co přesně Vám normování v programu přineslo? Uměla byste říci, co jste tím získali? 

Velkou výhodou je:

  • široká variabilita normování (mnoho ověřených norem, které vyhovují školnímu stravování, současným výživovým, hygienickým a výrobním zásadám i možnost vkládání vlastních receptur)
  • přehledná evidence receptur, rychlé vyhledávání
  • možnost záznamu technologického postupu, možnost úprav (dle místních podmínek) a tisku receptur
  • možnost dělené žádanky dle jednotlivých receptur nebo chodů i celkové žádanky na výdej surovin ze skladu
  • kdykoli dostupné denní (týdenní, měsíční) přehledy skladových zásob
  • tisk výdejek včetně názvů pokrmů, počtu strávníků i kalkulace celého jídla
  • automatické rozdělení na více výdejek dle požadovaného dělení (HČ, DČ, zaměstnanci… MŠ, ZŠ…)
  • program provádí kontrolu skladových zásob při normování a na výdejce vyznačí nedostatečné množství potravin na skladové kartě
  • jednoduchým ovládáním můžeme vytvořit nepřeberné množství tiskových sestav (možnost vlastního nastavení)

Top celého propracovaného modulu Normování je podle mého názoru je tisková sestava "obrat materiálu". Už si neumím přestavit, že bych každý měsíc ručně psala seznam všech skladových karet s vyznačením zůstatku, příjmu, výdeje… včetně množství, ceny za jednotku, ceny celkem atd.

Dlouhodobé používání modulu Normování urychlí a zefektivní celý proces, ušetří čas zaměstnanců i omezí chyby způsobené jednotlivci. Jsem s programem i jeho neustálým zdokonalováním velmi spokojena

 

Paní Blanka Kovalíková vedoucí ŠJ při ZŠ Prachatice

Co bylo na začátku, jakou situaci jste řešili, než jste se rozhodli začít normovat v programu?  

Co bylo na počátku si už ani nepamatuji, normujeme už od počátku, co pracujeme s programy, tedy více než  14 let.

Měli jste nějaké obavy, viděli jste možná negativa, potenciální problémy?  

Ani ne, člověk do toho nějak vjel a fungoval. Na počátku jsem potřebovala zakázkové úpravy programu, ale to se časem většinou posunulo do standardu.

Jak to u Vás funguje v praxi?  

Normuji já jako vedoucí, žádanku předávám kuchařce a ta mi ji  upraví  podle skutečnosti, já opravím žádanky a výdejku dělám z komplexní žádanky.

Zaznamenali jste po zavedení do praxe nějaké potíže?

Ne, naopak oceňuji, že není problém si upravit receptury podle skutečnosti nebo  přidat svoje nové receptury.

Co přesně Vám normování v programu přineslo? Uměla byste říci, co jste tím získali?

Vyhovuje mi, že můžu snadno připravovat objednávky na další týden, protože mám výborný  přehled o zásobách i o tom, co budu potřebovat.

Paní Ilona Coufalová, vedoucí ŠJ při SPŠ Třebíč

Co bylo na začátku, jakou situaci jste řešili, než jste se rozhodli začít normovat v programu?  

Rozhodnutí přišlo na základě absolvování několika školení, kde kladli důraz na evidenci norem a průkaznost normování, výdejek a celkového hospodaření.

Měli jste nějaké obavy, viděli jste možná negativa, potenciální problémy?  

Obavu jsem žádnou neměla, jen jsem viděla samá pozitiva a klid v případě návštěvy nějakého kontrolního orgánu.

Co všechno jste zvažovali při rozhodování a proč jste se nakonec rozhodli pro?  

Chtěli jsme mít vše zjednodušené a v pořádku.

Jak to u Vás funguje v praxi?  

Zavedení normování jsme ocenili všichni, tj. já jako vedoucí z důvodu evidenčních, ale hlavně kuchařky, které mají nyní přehled o surovinách, které patří do pokrmů.  

Zaznamenali jste po zavedení do praxe nějaké potíže?  

Potíže jsme nezaznamenali, pouze ulehčení a zjednodušení práce.

Co přesně Vám normování v programu přineslo? Uměla byste říci, co jste tím získali?

Získala jsem klid v duši!!!  Za sebe rozhodně doporučuji normování všem vedoucím!